Gember komt van nature voor in Zuidoost-Azië. de wortelstok produceert knolvormige uitlopers, waarvan er steeds nieuwe scheuten ontstaan.
Een scheut is een tot 1 ½ meter lange stengel van opgerolde bladscheden.
Na het afsterven ervan oogst men de wortelstok.
De genezende kracht van dit kruid is al meer dan 3000 jaar bekend in Zuid-Azië.
Het werd door de Grieken en Romeinen over de Rode Zee uit het Oosten meegebracht. In de Middeleeuwen was gember één van de belangrijkste
handelsgoederen het stond vanaf 1170 op de importlijsten van Europese havens. Aan het begin van de 16e eeuw werd gember door de Spanjaarden van
Oost-Indië naar Amerika en West-Indië gebracht ,waar de plant zich snel verspreidde. Vanaf 1547 werd gember in grote hoeveelheden naar Europa
geëxporteerd. Gember is 1 van de populairste keuken kruiden van de wereld.
In de Middeleeuwen werd gember niet als specerij gebruikt, maar alleen als medicijn. Men was ervan overtuigt dat gember hielp tegen “de zwarte dood”
de pest.
Als je gember eet voelt het licht brandend aan in mond en maag en geeft een warm gevoel.
Het werkzame bestanddeel van gember is zingiberrol. Als gember gedroogd word veranderd de structuur van zingiberrol en veranderd in de stof
shogaol.
Een stof dat twee keer zo sterk is. het voornaamste effect van gember op mensen is dat het misselijkheid en reisziekten tegen gaat.
Het word veel gebruikt bij zwangerschapsmisselijkheid.
Gember bevordert de spijsverteringssappen en helpt tegen flatulentie. Ook kan gember gebruikt worden voor de behandeling van huidirritates.
Het heeft een verwarmend effect bij griep en verkoudheid en versterkt het immuun systeem. Het is een goed middel bij keelpijn en bevordert
de transpiratie.
Gember is slijmoplossend. En stimuleert de leverfunctie. ook werkt gember goed bij astmatische-bronchitis.
Meerjarig en rietachtige plant met dikke, vertakte wortelstokken. En kan 1- 1 ½ meter hoog worden.
De bloemen zijn geel groenige. In onze streek zal de plant zelden bloeien.
Het maakt niet heel erg uit of het in de volle zon staat of niet als de luchtvochtigheid maar hoog is en voedzame grond heeft.
Belangrijk is dat het weinig water krijgt en royaal voeding. De kluit mag niet uitdrogen, maar absoluut geen natte voeten.
Zodra de plant weer uitloopt mogen oudere takken verwijdert worden. In de winter moet de plant licht en warm staan.
Delen van de wortelstok aan het begin van de groeiperiode in het late voorjaar.
Verse wortelstokken tijdens de groeiperiode, maar om te drogen tijdens de rustperiode oogsten.
Bloemen en jonge scheuten.
Wortelstokken en olie-extract.
Als tinctuur 2x daags 25 druppels.
Als thee.
Als gorgeldrank bij keelpijn.
Misselijkheid.(ook bij zwangerschap)
Verlicht symptomen bij griep en verkoudheid.
Bevordert transpiratie.
Helpt tegen flatulentie.
Versterkt immuunsysteem.
Antiseptisch
Reisziekte.
Als massageolie tegen reuma
Asmatische bronchitis
Bij een toko kun je gembersnoepjes kopen. Als je keelpijn hebt kun je daar op zuigen.
Heerlijk om gember wortel toe te voegen bij een curry of roerbakgerecht.
Ook kun je gember toevoegen aan koekdeeg om een gember koek te maken.
camfeen, limoneen, phellandreen, 30% zingibereen, 7% bisaboleen, 9% sesquiphelandreen, 8% alpha-curcumeen, 2% citronellol, nerolidol, eudesmol,
zingiberol, 2% geranial.
verstuiven, bad, massage, inname.
kracht, bevrijding.
oververmoeidheid, te strenge zelfdiscipline, emotionele blokkades.
Geen bekend.
Gemberdressing:
50g. suiker.
150ml. water.
150ml. gemberwijn.
2 stukjes fijngehakte gemberwortel.
sap van 1 ½ limoen.
Breng het water aan de kook en smelt hierin de suiker.
Laat dit 1 minuut doorkoken.
Neem het pannetje van het vuur en voeg de gemberwijn, gemberwortel en het sap erbij.
Schenk dit over het fruit.
Zet het geheel in de koelkast om af te koelen.
Kan hoge bloeddruk veroorzaken.
Gember
Zingiber Officinale