Dit is een lid van de leliefamilie en werd 5000 jaar geleden in China ontdekt. Bieslook bevat veel vitamine C en ijzer en word daarom beschouwd als zeer voedzaam en geschikt voor versterking van het bloed. Bieslook heeft ook een licht stimulerende werking op de eetlust en spijsvertering. Helaas word deze plant maar weinig voor medische doeleinden gebruikt. Wel in de keuken. Het heeft een lichte ui-achtige smaak. Je kan het snipperen over een salade of in de soep ook als extra smaakje op je boterham. Deze plant is heel goed zelf te kweken in achtertuin of border. Hij is volkomen winterhard en zal dus in het voorjaar vanzelf weer opkomen. Mijn ervaring is dat een plantje uit de supermarkt het veelal slecht doet voor dit doeleinde. Waarschijnlijk door de snelle opkweek methode die ze gebruiken voor deze plantjes bestemd voor de supermarkt. De jonge scheuten zijn het lekkerste om te eten. Als ze bloeien trekken de bloemen veel bijen en hommels aan. De bloeiende stelen kun je dan niet gebruiken voor het eten ,maar de niet-bloeiende wel. Sowieso worden de stengels harder als ze gaan bloeien en is het minder lekker om te eten. Het heeft dikke, buisvormige stengels die in pollen groeien. De bloemen zijn wit of roze. De plant word zo’n 20 tot 30 cm hoog. Het is winterhard en meerjarig. De plant houd van de volle zon in vochtige kalkhoudende en voedzame grond. Grond vochtig houden. In het voorjaar geregeld extra voeding geven. Om de twee jaar de plant verjongen door te scheuren. In april tot september. Let erop dat er een paar centimeter stengel over blijft bij het afknippen. Bloemen het liefst verwijderen. Na de bloei de plant niet meer oogsten. Stengels. Eet dagelijks een spriet van de plant. Herstelt ijzergehalte in je bloed. En werkt dus goed bij bloedarmoede. Stimuleert de eetlust en spijsvertering. Kan je in salades doe of in soepen ook op een boterham. In dressings of omelet. Als garnering. Door de ui-achtige smaak kan het in veel gerechten vooral de gerechten waarin de scherpe smaak van uien niet wenselijk is.
Bloeitijd en wijze Standplaats Verzorging Vermeerdering Oogsten Delen die je gebruiken kan Docering en werking Culinair gebruik
Bieslook
Allium Schoenoprasum