Dille werd al gebruikt door de Egyptenaren en Romeinen. De benaming Dille komt van het Saksische woord Dillan dat sussen of kalmeren betekend. Het kruid kan de maag kalmeren en misselijkheid verhelpen. Het verlicht krampen en voorkomt winderigheid. Dille stimuleert eetlust en de spijsvertering. Bij baby’s kan het buikkrampjes verhelpen. Het kauwen van de zaden werken kalmerend en geeft een frisse adem. Dille stimuleert de aanmaak van moedermelk. Uitwendig neemt Dille spanning in de spieren weg en versterkt de nagels. Vroeger was Dille een favoriete kruid tegen heksen :het werd verbrand om “donderwolken en zwavellucht” te verdrijven. In latere tijd kregen kinderen de zaden van Dille om op te kauwen tijdens “de voor hen onverteerbare lange preken” in de kerk vol te kunnen houden. Dille kan wel tot 1m hoog worden. Heeft fijngeveerde bladeren. Het is een éénjarige plant. Middenin de zomer krijgt het gele bloemetjes. Dille houd van een zonnige plaats. En staat graag in humusrijke grond. Gelijkmatig water geven en weinig voeding. Van teveel voeding word de plant slap. Rupsen Direct in de volle grond zaaien vanaf mei. In augustus. De jonge takken en bladeren. Als de zaden bruin zijn dan pas de zaden oogsten. Bladeren en zaden. Dillewater: 2 mespuntjes zaad in 250ml water. 1 minuut koken. Zeven en bewaren in de koelkast. Thee 2tl geplet zaad toevoegen aan 250ml kokend water. 5minuten laten staan. Maag. Winderigheid. Misselijkheid te verhelpen Maagkrampen bij baby’s. Stimuleert de aanmaak van moedermelk. Uitwendig: als kompres bij gespannen spieren. Uitwendig als aftreksel om de nagels te versterken. Populair in veel gerechten. de verse blaadjes zijn heerlijk bij salades en visgerechten. Ook als tafelzuur is Dille populair.
Bloeitijd en wijze Standplaats Verzorging Problemen Vermeerdering Oogsten Delen die je gebruiken kan Docering en werking Culinair gebruik
Dille
Anethum Graveolens