Deze kruid heeft positieve invloed op de stemming. Er werd vroeger gezegd dat deze plant : de smart verdrijft en de geestesvreugd vergroot.De plant voert al terug in het jaar 1597 waar er toen vaak wijn gemaakt werd van de bladeren en bloemen. Deze wijn zou de mens opgeruimd envrolijk maken.Deze plant heeft een groot gammalinolzuurgehalte die menstrautiepijn tegen gaat.Bernagiethee werkt koortsverlagend, omdat het een uitstekende zweetuitdrijvende werking heeft. Het is een ideaal middel voor verlichting bij griep en verkoudheid.De nectar van de plant trekt veel bijen en hommels aan. En de bloemen kunnen gegeten worden als lekkernij. Leg ze bijvoorbeeld op de sla als eetbare decoratie of maak er ijsblokjes van. Het jonge blad kan toegevoegd worden aan salades of soepen.De smaak heeft veel weg van een frisse komkommer. Bij koken gaat er wel veel smaak verloren.De nog niet bloeiende toppen kunnen aan een thee of melk toegevoegd worden.Het is een opwekkende kruid die hartkloppingen tegen gaat en het hart versterkt.De plant word zo’n 50 tot 80cm.Heeft blauwe bloemen en ruwbladige ,harige en ovale bladeren.De plant bloeit vaak al in mei.De plant komt van oorsprong uit landen rond de Middellandse zee.Door teelt is hij elders in Europa gaan groeien en verwilderd.De plant houd van een zonnige, warme plaats en staat graag in zanderige grond.De plant kan zeer goed in de tuin geplant en kan heel goed tegen vrieskou.Niet laten verdrogen en veel voeding geven.De plant kan heel goed in een pot of bak gekweekt worden.In de tuin zaait hij zich uit.Als je de plant zaait in het vroege voorjaar dan bloeit de plant vanaf eind juni tot in de herfst.De plant zaait zichzelf uit in de tuin.Jonge bladeren van de bloeiende plant.Bladeren, bloemen, olie en zaad.Als tinctuur tweemaal daags 15-20 druppels.Bernagieolie kan met 500 mg per dag ingenomen worden.Als thee 2 theelepels kruiden per 600 ml kokend heet water.Het werkt opbeurend.Helpt bij premenstruele klachten.Helpt bij huidirritaties, zoals dermatitis en eczeem.Werkt koortsverlagend.Voeg wat fijn gehakte bernagie toe aan groente en pasta gerechten of strooi de blaadjes als garnering op salades.