Tincturen kunnen worden gebruikt om wortels of bladeren te bereiden. Ze bevatten naast water ook alcohol om de ingrediënten uit de kruiden te halen die anders niet vrij zouden komen. De alcohol kan eventueel door glycerine of azijn vervangen worden. Bekende tincturen voor professioneel gebruik zijn onder andere de tincturen van Dr. Vogel. Als u een kruid lang wilt gebruiken, is een tinctuur de beste bereidingsmethode. Tincturen zijn ongeveer 2 jaar houdbaar. Een tinctuur is veel sterker dan een thee of een afkooksel en wordt daarom ook in milliliters (ml) of theelepels (tl) ingenomen. In het algemeen geldt: 20 druppels = 1 ml en 5 ml = 1 theelepel. De gemiddelde dosering zal variëren van 3 maal daags 1 ml tot 5 ml, afhankelijk van het kruid. Controleer daarom altijd de individuele kruiden doseringen. 200 gram gedroogde kruiden of eventueel 400 gram verse kruiden 350 ml alcohol* 50 ml water *Het alcoholpercentage moet minstens 30 % zijn om de werkzame stoffen uit de kruiden te kunnen halen en om ze te kunnen bewaren. Gebruik bijvoorbeeld wodka of gin. Gebruik nooit industriële alcohol die je bij de drogist kan halen. Hak de kruiden fijn en doe ze in een glazen pot met goed afsluitbare deksel. Meng de alcohol met het water en voeg de vloeistof toe en sluit de pot goed af. Hierna zet je de pot op een lichte plaats maar niet in de zon. Schud de pot elke dag om. Na 3 - 4 weken hebben alle stoffen van de kruiden zich opgelost in de alcohol/water. Meestal heeft de alcohol de kleur van de kruiden aangenomen. Filter de vloeistof door een filter in een gekleurd glazen potje met pipet- of druppelaardopje. Zet de naam en datum van bereiding op de flessen.
Bewaring en docering Benodigdheden Werkwijze
Tincturen
Vind Je Kruid