Dit recept gebruik ik zelf al een jaar en ben erg tevreden. Ik weet niet of fluor al dan niet slecht is voor je gezondheid, maar helemaal goed zal het niet zijn. Het is en blijft een gif. Het enige dat fluor doet is je glazuur harder maken. Waarvoor moet dit nodig zijn als de overige ingrediënten netjes hun werk doen? Cocosboter word boven de 25 graden zacht. Dus met warm weer in de koelkast bewaren. Ingrediënten 2 el cocosboter. (Dit heeft een natuurlijke anti-bacteriële werking.) 1el zuiveringszout(baking soda) (Dit is een zacht reinigend schuurmiddel en het is alkalisch dus neutraliseert de zuren in je mond.) 1tl Xylitol. (Dit suiker is gemaakt van de berk. En hoe gek het ook klinkt om een suiker in je tandpasta te stop toch werkt deze tegen cariës. De bacterie die cariës veroorzaakt kan deze suiker niet verteren. En zal doodgaan. Bovendien zorgt xylitol dat de bacteriën niet goed kunnen hechten aan je tanden en het stimuleert de aanmaak van speeksel. Wat ook weer goed is tegen cariës) 10-15 dr etherische olie. (ik gebruik salie-olie tegen tandsteen, Bergamotolie tegen ontstoken tandvlees, Pepermuntolie voor smaak en tegen tandpijn, citroenolie voor wit effect) Kruidnagel werkt ook bij tandpijn. Mocht je toch nog last hebben ervan. Je kan 2 kruidnagels vermalen er bestaat ook kruidnagelolie. Ik heb dit nog niet uitgeprobeerd, maar vanwege de sterke smaak zou ik het rustig uitproberen. Potje voor 50ml. Spatel om de tandpasta opje borstel te smeren. Zorg dat de cocosboter op kamer temperatuur is of verwarm het even. Meng het zuiveringszout en de xylitol erdoor en meng dit tot een gladde massa. Meng dan de etherische olie erdoor. Let hierbij erop dat sommige zullen overheersen. Ik doe altijd het meeste pepermunt. Salie en Bergamot zijn vrij sterk van smaak. Etherische olie heeft een sterke werking dus 2 druppels van deze oliën kan goed. Als je de cocosboter verhit hebt blijft dan een tijdje roeren tot het afgekoeld is anders zakt het zout weer naar de bodem. Meestal lukt het mij heel goed zonder te verwarmen. Er is ook actieve kool te koop. In capsule vorm is het het handigste. Een tablet moet je eerst vermalen en kan dus harde stukjes geven. Je voegt de inhoud van 1 capsule toe aan je tandpasta. Volgens bronnen is dit goed voor het witeffect van je tanden. (Zelf heb ik dit nog niet getest.)
Inmiddels gebruik ik deze tandpasta alweer 2 jaar. Ik had vroeger altijd last van koud en warm verschil en mijn tanden waren altijd gelig. Nu heb ik van beide geen last meer. Nog wel wat van tandsteen, maar een stuk minder dan vroeger. Ook had ik bij iedere keer als ik wat verkouden was meteen ontstoken tandvlees. En heel gauw blaartjes in mijn mond. Dat is nu helemaal over.
home inhoudsopgave inhoudsopgave op  klacht of werking etherische olie paddenstoelen DIY Check ook de paddenstoelen pagina’s