“Kauw op stukjes wortel van de grote engelwortel dan blijf je vrij van de pest.” zou aartsengel Michael tegen een monnik hebben gezegd. Ook word dit kruid in verband gebracht met aartsengel Gabriël die met de Mariaboodschap zou zijn verschenen aan de maagd Maria. In de Noord-Europese folklore heeft het de reputatie om heksen en kwade geesten te verjagen. In Lapland droegen dichters een kroon van deze plant om inspiratie op te doen van de geur tegenwoordig verpakken ze de vis in de bladeren van deze plant. De plant heeft een bacterie- en schimmelremmende werking. De vluchtige oliën en bitterstoffen werken medicinaal ongeveer zoals bij Dille: desinfecterend, urineafdrijvend, krampwerend, spijsvertering stimulerend en verlossend bij winderigheid. Als zalf werkt dit kruid goed bij reuma en jicht. Het plantensap irriteert de ogen. En de huid kan gaan ontsteken door ultraviolette straling. In combinatie met Kamille kan dit kruid werkt dit als goed middel tegen: maagklachten, maagzweren en migraine. Het is een tweejarige plant en kan wel twee meter hoog worden. De hele plant heeft een subtiele geur. De stengels zijn hol met grote diep vertakte lichtgroene bladeren, in de vroege zomer krijgt de plant grote ronde schermen van groene bloemen gevolgd door platte, ovale zaden. In de zon tot half schaduw. In diepe, rijke grond. De grond gelijkmatig vochtig houden. Als je de bloemen verwijdert dan wordt de gehalte aan werkzame stof hoger. Zaaien in de vroege herfst. Verse takken en bladeren vanaf juni ,zaden opvangen in een zakje, wortels in de herfst van het tweede jaar of vroeg in het voorjaar. Bladeren, stengels, wortels en zaad. Neem 2-3 maal daags 20dr. tinctuur of dagelijks 200mg gedroogde kruid. Voor een aftreksel voeg 1el gedroogd kruid toe aan 500 ml water. Ontstekingsremmend. Koorts verlagend. Slijmoplossend. Vermindert spijsverteringsproblemen, darmklachten, kalmeert de maag en vermindert winderigheid. Een kompres verminderd brandwonden, maar wees voorzichtig in het gebruik. Bacterieremmend en schimmelremmend. Desinfecterend. Urine afdrijvend en krampwerend. Als zalf voor reuma en artritis. Verzacht menstruatieklachten. Verlicht de symptomen van een blaasontsteking. De zaden en wortels worden verwerkt tot smaakstof voor likeuren (oa Benedictine). In Noord- Europa suikert men de jonge, dunne stengels en legt ze op gebak. Het blad kan als groente gegeten. Door rabarber en bessen vermindert het de zure smaak. Lekker in jam of marmelade. De zaden kunnen worden toegevoegd aan koekjes. De jonge bladeren en stengels kunnen gebruikt worden in soepen en sauzen. pineen, limoneen, phelladreen, valeriaanzuur, angelicazuur, bornyl-acetaat, 5 oxypentadecaanlacton, omnibelliferon, archangelicine, angelicine, bergapeen Inname. Vertrouwen. angst, verlegenheid, minderwaardigheidsgevoel. Uitwendig kan zonneallergie veroorzaken.
Bloeitijd en wijze Standplaats Verzorging Vermeerdering Oogsten Delen die je gebruiken kan Docering en werking Culinair gebruik Etherische Oliën Samenstelling van de etherische olie Gebruik Emotioneel Bevorderd Verhelpt Bijwerkingen
Niet gebruiken bij zwangerschap of diabetici. Let op: deze plant bevat furocumarinen. Dit maakt de huid overgevoelig voor zonlicht en kan huidirritaties veroorzaken.
Engelwortel
Angelican Archangelica