Ook wel valkruid genoemd is een giftige plant. In de 18e eeuw was dit al een zeer geliefd middel. Veel beweringen over dit middel zijn overdreven ,maar Arnica blijft populair. Uit recent onderzoek is gebleken dat Arnica alleen uitwendig gebruikt mag worden. Alleen onder begeleiding van een arts mag het middel kortdurend ingenomen worden en helpt het bij sommige hartkwalen. Bij gebruik op de huid bevordert Arnica het genezingsproces. Het helpt bij kneuzingen snij- en schaafwonden, bij spierreuma en artritis en bij kneuzingen door stoten. Het helpt ook bij de bof. Wees voorzichtig met dit kruid, omdat het giftig is. Vanuit de liggende wortelstok groeit de plant met eironde bladeren en in juni tot augustus bloeit de plant. Het heeft margrietachtige bloemen die geel zijn. De plant word tot 60 cm hoog. Arnica groeit op bergweiden en in het laagland op hoogveen en heiden, speciaal op plaatsen waar door brand voeding is vrijgemaakt. Het houd niet van kalkachtige grond. En groeit voornamelijk in Zuid-Scandinavië en Midden-Europa. In Nederland is het een beschermde plant daarom mag u de plant niet zelf in het wild uitgraven ,maar kunt u het bij een kweker kopen. De plant staat graag in de volle zon. Met de wortels in waterdoorlatend zure grond het liefst op een steile helling. De grond liever niet bemesten, maar zanderig en turfhoudende grond is het beste. Vooral in de winter is de plant gevoelig voor vocht. Zaaien gaat moeilijk, maar worteldelen na bloei kan wel. Nogmaals: Deze plant is beschermd dus niet uit de natuur halen, maar bij een kweker kopen!!!! De bloemen kunnen direct geoogst worden. Bladeren, bloemen. Inwendig alleen onder begeleiding van een deskundige. Bij hartkwalen. Kneuzingen. Bloeduitstortingen. Snij- en schaafwonden. Spierreuma Artritis De bof. Kan gebruikt worden als crême om de doorbloeding van de huid te bevorderen.
Bloeitijd en wijze Standplaats Verzorging Vermeerdering Oogsten Delen die je gebruiken kan Docering en werking Cosmetisch gebruik
Niet gebruiken bij zwangerschap en op gebarsten huid! Het kan irritaties van de huid veroorzaken! Inwendig gebruik alleen onder toezicht van de arts!
Arnica
Arnica Montana