Al sinds de tijd van de bijbel word de Jeneverbes gezien als een beschermende plant. in de middeleeuwen werden takken van de jeneverbes verbrand om kwade geesten af te schrikken en als bescherming tegen de pest. Men dacht ook dat het neerhalen van een jeneverbesboom een jaar lang de dood in de familie zou afroepen. De oude Grieken en de Romeinen gebruikte de bes al als tegengif en weerstand tegen de pest. Het zou ook werken tegen giftige beten. Jenever word op smaak gebracht door de Jeneverbes. En word al eeuwen gebruikt vanwege hun vochtafdrijvende werking. Het was een goedkoop middel dus iedereen kon het gebruiken. Deze werking word al sinds de begin der tijden beschreven als diuretisch middel. Ook is het een zeer goed middel bij een blaasontsteking, nier ontsteking, jicht, reuma en artritis. Ook helpt het bij acne en een vette huid. Winterharde conifeerachtige, groenblijvende heester of kleine boom van 2-4 meter. Met kruipende en rechtopstaande naaldachtige bladeren. De bessen groeien alleen op de vrouwelijke plant en zijn eerst groen, maar na een rijping van twee jaar worden ze blauw/zwart. Houd van felle zon en schrale grond dat licht zuur of alkalisch is. Ieder jaar terug snoeien. Zaaien in het voorjaar of herfst, stekken of scheuren in de herfst. Bessen van herfst tot het voorjaar. De bes moet wel blauw/zwart zijn. Bessen. Tinctuur 2x daags 20druppels. 6dr.Jeneverbes olie en 2 theelepels amandelolie en masseer dit op de gewrichten. Diureticum. Jicht, reuma en artritis. Blaasontsteking. Nierontsteking. Acne en vette huid, eczeem Antiseptisch. Ontstekingsremmend. Eetlustopwekkend. Zweren Voeg het toe aan patés, saus of in zuurkool. 30-35% alpha-pineen, beta-pineen, 5-12%sabineen, tot 23% mycreen, tot 7,5% 1,8 cineol, tot 1% linalool, beta-carryophylleen, terpineen-4-ol, tot 0,5% citral, germacreenD. verstuiven, bad, massage, inname. Beheersing en doelgerichtheid. overheering door gevoelens, alcoholverslaving. Geen bekend Trek een thee van jeneverbessen en cranberybessen en drink dit om een blaasontsteking te voorkomen of te verhelpen. Drink deze thee geregeld en drink het zo lang tot de blaasontsteking verholpen is. Neem iedere dag een thee om blaasontsteking te voorkomen.
Bloeitijd en wijze Standplaats Verzorging Vermeerdering Oogsten Delen die je gebruiken kan Docering en werking Culinair gebruik Etherische Oliën Samenstelling van de etherische olie Gebruik Emotioneel Bevorderd Verhelpt Bijwerkingen Do It Yourself
Niet gebruiken tijdens zwangerschap. Het heeft een stimulerend effect op de spieren van de baarmoeder. Ook niet gebruiken bij nierproblemen.
Jeneverbes
Juniperus Sabina Juniprus Communis