In de Middeleeuwen werd dit kruid zeer gewaardeerd vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Het werd ook gebruikt als pikante specerij. Dit is een zeer aromatisch kruid en bevat olie die micro-infecties kan verhelpen en is koortsverlagend. Het bevorderd de transpiratie waardoor de koorts verlaagt. Het is ook een uitstekend middel tegen longinfecties vooral de etherische olie. Het werkt ook als diureticum. En stimuleert de spijsvertering. Als omslag kan dit kruid gebruikt worden bij geïnfecteerde plekken. Vroeger gebruikte men dit kruid om pleuritis te bestrijden. Mierikswortel heeft een trekkende eigenschap waardoor infecties uit het lichaam “getrokken” worden. Meerjarig en winterhard. De bladeren kunnen wel een meter lang worden. Kan tot een meter hoog worden. En heeft witte bloemen. Zon of halfschaduw. Humusrijke vochtige gronden de plant houd van stikstof. Bladvlekziekten. Mierikswortel verspreid zich via wortelstokken. Worteldelen in het voorjaar. Het hele jaar door de wortels, maar het liefste in de herfst. Bladeren en wortels. Als omslag bij huidinfecties. Tinctuur tweemaal daags na het eten 20 druppels. In honing en heet water bij verkoudheid. Diureticum Reinigt de longen. Anti-microbiële werking. Ontstopt de voorhoofdsholte. Zuivert infecties. Stimuleert de spijsvertering. * 2-3 stukken verse Mierikswortel. * 4el azijn. * zout, peper en een mespuntje suiker. * 4tl dille. Was en snijd de Mierikswortel en bedek deze met de azijn. Vermaal dit tot een puree. Breng het op smaak met de zout, peper, suiker en dille. Roer dit door de kwark. De olie haalt men uit de wortel. Zwavelverbinding (mosterdolie), Allyl-isothiocyanaat. Alleen sterk verdunt gebruiken. Het irriteert de huid. Niet gebruiken bij zwangerschap en baby’s.
Bloeitijd en wijze Standplaats Verzorging Problemen Vermeerdering Oogsten Delen die je gebruiken kan Docering en werking Do It Yourself Etherische Oliën Samenstelling van de etherische olie Gebruik Bijwerkingen
Het kan allergische reactie veroorzaken. Bij maagzweren of schildklierproblemen dit kruid niet gebruiken. De etherische olie is niet geschikt voor kinderen of zwangere vrouwen.
Mierikswortel
Armoracia Rusticana