Door de eeuwen heen werd dit kruid vaak gemengt met honing of zoete wijn. Het werd ook gebruikt bij vrouwen problemen en als tegengif tegen te hoge inname van opium. Ze gebruikten dit kruid ook bij kraamkoorts. Moederkruid bevat veel chemische stoffen. Zo kan het de werking blokkeren van serotonine. Een ontstekingsmiddel dat het bloed afscheid. De hormoonstof prostaglandinen word afgescheiden door de witte bloedlichaampjes en wat migraine veroorzaakt aangezien het de bloedtoevoer naar de heresenen belemmert. Moederkruid verhelpt dit Bij migraine of hoofdpijn kun je kauwen op de blaadjes, maar dan kun je mondzweertjes krijgen. Dus beter is een aftreksel ervan te nuttigen. Ook helpt het bij: lichte koorts, reuma en artritis. De plant word tot 60cm hoogHeeft fijne gelige blaadjes en veel margrietachtige bloemen. In volle zon. Het groeit op woeste en grasrijke plaatsen. Kan in de volle grond of in potten. In potten is de plant echter maar eenjarig. Weinig water en voeding geven. Terugsnoeien na eerste bloei stimuleert een tweede bloei. Zwarte bladluizen. De plant zal zichzelf uitzaaien. Zaaien in het voorjaar, stekken voor de bloei, worteldeling in de herfst. Mei tot september. Bladeren en stelen. Migraine, hoofdpijn.(als thee drinken.) Lichte koorts. Reuma en artritis. Als tinctuur bij insectenbeten. Pijnstillend. Krampverminderend en eetlust bevorderend. Lever ontgiften.
Bloeitijd en wijze Standplaats Verzorging Problemen Vermeerdering Oogsten Delen die je gebruiken kan Docering en werking
Niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Het eten van verse bladeren word afgeraden, omdat het mondzweren kan veroorzaken.
Moederkruid
Tanacetum Parthhenium