De plantenvezels van deze plant werd al in de steentijd gebruikt om touw en stoffen van te maken. Doordat het al zolang gebruikt word door de mensweet men ook niet meer de oorsprong van deze plant.Er zijn zaden en stoffen van deze plant aangetroffen in Egyptische graftomben. Ook zijn er kruidenboeken gevonden waarin beschreven stond hoe je van de vlas stoffen voor kleding kunt maken, maar ook lakens, zeilen, visnetten, draad, touw, zakken en tassen.Dit vlas was zo populair dat er een bijgeloof ontstond:Als je 3x op de zak met zaden ging zitten met het gezicht naar het oosten voordat ze werden geplant, luide de klokken op Hemelvaartsdag en je moestover de midzomervuren springen dan zer een goede oogst zijn..Tegenwoordig wordt Lijnzaad over de hele wereld verbouwt vanwege de olie.Als je de olie van het blad mengt met de slijmstoffen uit de plant dan word het een effectief laxeermiddel. De olie werkt ook goed bij huid irritatie en eczeem. Dit door de hoge concentratie essentiële vetzuren die de olie bevat en erg belangrijk zijn voor de huid. Je kan lijnzaad ook als omslag gebruiken bij steenpuisten en pleuritis.Een kompres van gekneusde zaadjes helpt bij chronische bronchitis en hoesten.De restanten van het zaad wordt gebruikt om lijnzaadkoeken van te maken die aan het vee wordt gegeven.De olie is niet alleen gezond voor de mens, maar word ook gebruikt als natuurlijk oplosmiddel in verven, lijmen en stopverf.Lijnzaadolie bedoeld voor kunstenaars is niet geschikt voor consumptie.Wordt 50-120cm hoog. Heeft blauwe bloemen. Bloeit van juli tot en met augustus.Zonnig en groeit op elke grond.Bij voedzame grond geen voeding geven. Gelijkmatig vochtig houden.Als een zomer erg nat is wil de plant weleens geen bloemen en zaden geven.Zaaien in het voorjaar.Van september tot oktober.Zaad en stelen voor het vlas.Laxerend.Irriterende huid en eczeem.Steenpuisten.Pleuritis. UrinewegenSpijsvertering.Werkt op de longen/ chronische bronchitis en hoesten.Keelontsteking en mondontsteking.Keelpijn.Maagstoornissen.Abcessen.Reuma.Menstruatieklachten.Gebroken zaad door salades verwerken.Ook lekker in brood.
Voorzichtig: onrijpe zaadjes zijn gifitig.Het bevat blauwzuur dus niet te grotehoeveelheden in één keer innemen.