Peterselie werd al door de Grieken gebruikt en ook bij de Romeinen. Ze gebruikten het voor het koken en bij ceremonies. De Griek Dioscorides gaf de naam aan peterselie. De latijnse naam Petroselinum komt van petros selinon. In de Middeleeuwen werd dit verbasterd naar petroselinum. De Grieken associeerde peterselie met de dood. Er was ook veel bijgeloof bij deze plant zo dacht men dat als je deze plant verplantte, weggaf of plukte terwijl je verliefd was dit zou leiden tot een catastrofe. Sommigen zeiden dat deze plant alleen goed groeide als de vrouw des huizes de baas was in huis. Het is rijk aan vitamine A en C en bevat flavonoïden wat allergiesche reactie remt. De beangrijkste werking is toch het ontgiften. Bij inname van peterselie kan het de menstruatieproces stimuleren en menstruatiepijn verlichten. Peterselie is ook een heel goed diureticum. Het verlicht nierklachten. Het werkt ook bij prostaatontsteking en blaas ontsteking. Het helpt bij koliek, flatulentie en indigestie. Het stimuleert de baarmoeder dus beter niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Het bevorderd de melkproduktie. Door het eten van het loof gaat je adem beter ruiken. Peterselie kan je niet goed drogen, maar wel invriezen. Word zo’n 30 tot 100cm hoog. De bloei is groen. De plant is een tweejarige plant. Zon tot halfschaduw. In een diepe humusrijke grond. PLant niet langer dan 5 jaar peterselie op dezelfde plek. Dit is slecht voor de peterselie het zal zichzelf vergiftigen. Regelmatig water geven. Snoei de peterselie tot een paar centimeter boven de grond in het najaar om de wirnter door te komen. Niet later snoeien dan oktober. Of haal de plant binnen. Bladvlekziekte en valse meeldauw. Zaaien in het voorjaar tot juli. In volle grond boven de 7C. Of kiemplantjes voorzaaien. Maart tot oktober. Zaad, bladeren, wortels en olieextract. Ontgiftend. Menstruatie stimuerend en menstruatiepijn verlichtend. Diuretisch oftewel vochtafdrijvend, Helpt bij nierklachten. Helpt tegen prostattontsteking en blaasontsteking. Koliek, flatulentie en indigestie. Bevorderd de produkte van moedermelk. Verfrist de adem. Als ingrediënt bij sauzen. Garnering bij vis-, kaas- en eiergerechten. Als toevoeging bij dressings en vinaigrettes. Er bestaat olie van deze plant alleen heb ik hier te weinig informatie over. In olievorm kan het zelfs toxisch zijn voor kinderen en zwangerevrouwen.
Bloeitijd en wijze Standplaats Verzorging Problemen Vermeerdering Oogsten Delen die je gebruiken kan Docering en werking Culinair gebruik Etherische Oliën
Bij zwangerschap niet gebruiken. Gebruik alleen peterselie uit eigen tuin de hondspeterselie die u in de natuur vind is giftig.
Peterselie
Petroselinum Crispum