Koffie komt van oorsprong uit Ethiopië, maar werd voor het eerst verbouwd in Jemen. Daar wordt het nog steeds verbouwt. Lange tijd kwam de koffie ook alleen daar vandaan en werd via de havenstad Mokka naar de rest van de wereld verscheept. Nadat door de Nederlanders de koffie uit Jemen was gesmokkeld werd de koffie ook verbouwd in andere warme landen, zoals Brazilië en Indonesië. Koffiebonen zijn eigenlijk geen bonen, maar zaden. Eerst worden de koffiebessen van de plant geoogst en vervolgens worden ze ontdaan van het vruchtvlees en vruchtvlies. Dan droogt men de zaden en daarna worden ze gebrand of geroosterd en tenslotte gemalen om koffie mee te kunnen zetten. Koffie word al jaren gedronken als genotsmiddel. Witte bloemen die veranderen in bessen elk met één zaad, bestaande uit twee lobben. Één lob is een boon. De plant kan niet tegen de kou. Minimum temperatuur is 12 graden. Dus als kuipplant houden. Zaden zaaien. Zaden. Opwekkend. Ongebrande koffieboon verhelpt rusteloosheid, opwinding, overgevoeligheid en slapeloosheid. Verhelderend. Stimuleert het sympathisch zenuwstelsel. De hersenen. De nieren, De maag, De darmen. De hartslag De ademhaling. Stimuleert de stofwisseling.
Bloeitijd en wijze Standplaats Vermeerdering Delen die je gebruiken kan Docering en werking
Koffie
Coffea Arabica