De Olijfboom is een groenblijvende plant. In Nederland zal de boom niet gauw vruchten geven die gegeten kunnen worden. Dit is omdat de zomers hier niet lang genoeg en warm genoeg zijn. Er zijn bewijzen gevonden dat de boom al sinds 3700 v.Chr. werd gekweekt ten noorden van de dode zee. De Romeinen noemden de boom Olea wat olie betekend. In de bijbel nam de duif na de zondvloed een olijftakje mee naar de ark van Noach , Daarom wordt de olijftak als een symbool van vrede gezien. Een andere reden dat de olijftak voor vrede staat is dat de boom alleen in rust en vrede kan groeien en leven. Het heeft een stabiel leefklimaat nodig. De reden dat de eerste persing van olijven het beste is, is omdat daar de meeste voedingsstoffen inzit. De tweede persing houdt in dat de olijf nog een keer geperst wordt en vaak ook verhit. Aangezien de vrucht al een keer geperst is geweest zijn er dus al veel voedingsstoffen verdwenen. Soms volgt er een derde persing waarbij de vrucht nog eens verhit word. Je begrijpt dat er dan wel heel weinig voedingsstoffen in deze olie zit. Naast het welbekende gebruik in de keuken is de olijf ook medicinaal te gebruiken. De extracten kun je halen uit de bladeren en vruchten. Bladextracten worden gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk en gespannen zenuwen. De olie uit de vruchten verhelpt obstipatie. De olie helpt je LDL cholesterol verlagen. Zorg ervoor dat de olie niet te heet wordt, omdat er dan vrije radicalen vrij komen. Dit omdat olijf olie enkelvoudig onverzadigd is. Het is een groenblijvende boom dat wel 9 tot 12 meter hoog kan worden. De schors is lichtgrijs en de hangende takken hebben gladde ,leerachtige, grijsgroenige, lancetvormige bladeren. Eind mei begin juni komen er bloemen in pluimen en zijn crême kleurig. Daarna komen de vruchten die eerst groen zijn en dan donkerpaars verkleuren. Het beste kun je in Nederland de boom als kuipplant houden en deze ‘s winters binnen zetten. De boom kan licht vorst verdragen,maar niet meer dan -8. Oudere bomen zullen beter overleven. Als je de boom toch buiten houd pak de boom dan in bij vorst. Haal dan de sneeuw steeds van de bladeren. Bescherm de plant tegen de oostenwind. Als u de boom binnen houd kies dan een plek waar het zeker 6uur zon per dag vangt, maar niet direct achter het raam. Ook een UV-lamp is goed voor de plant. Het kan gebeuren als u de plant net binnen heeft gezet het ineens al zijn bladeren verliest. Dit is een soort shock reactie. Blijf het gewoon water geven en de plant trekt vanzelf weer bij. Buiten: Zorg voor een goed doorlatende grond. De boom kan tegen alle soorten grond. In de winter afdekken tegen de vorst. Zorg bij hete zomers dat de grond vochtig blijft. De grond niet te nat houden anders komt er wortelrot. Binnen:op een lichte plaats of UV-lamp en geregeld water geven. Als de grond droog aanvoelt. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen. Let er in de herfst en winter op dat de boom rust en minder water nodig heeft. Mest ieder voor jaar de grond. En zodra de bloemetjes bloeien iedere maand. Snoei alleen in het voorjaar, zodat de boom tijd krijgt om de snoeiwond te helen. Controleer geregeld op spint of luis. Binnen heeft de boom gauw last van spint of luis. Als de bladeren geel worden en gaan krullen krijgt het te weinig water. In het najaar door zaad of in de zomer door halfrijpe stekken. In het najaar en winter de vruchten uit de boom slaan en opvangen op een zeil. Bladeren gedroogd en vruchten. Laxeren neem 2á 3 eetlepels olie. Beschermt het hart. Verlaagt LDL cholesterol. Ontspant. Verhelpt problemen veroorzaakt door spanning. Door laxerende werking verhelpt het obstipatie. Hoge bloeddruk. Helpt bij wondgenezing en schaafplekken. Vooral de bladeren zijn hier goed voor. Gebruik de olie net als andere olie bij het bereiden van het eten. Laat de temperatuur niet te hoog worden. Snijd olijven fijn en mix ze door pasta en sauzen. Ook lekker door een salade. Als borrelhapje. In brood of op de Pizza. Ook om Mayonaise van te maken. Kortom Olijven zijn voor veel gerechten te gebruiken.
Bloeitijd en wijze Standplaats Verzorging Problemen Vermeerdering Oogsten Delen die je gebruiken kan Docering en werking Culinair gebruik
Olijf
Olea Europaea