De Romeinen wreven hun vlees in met koriander zodat het vlees langer goed bleef.
Nu blijkt ook dat koriander bacteriedodend is en schimmelwerend.
Hierom gebruikten de Chinezen dit kruid ook bij ontstekingen en verhelpt voedselvergiftiging.
Door de eeuwen heen is de Koriander gebruikt als geneeskrachtige plant. Het werkt inwendig op de spijsvertering. En wekt de eetlust op.
Het verhelpt flatulentie en geeft verlichting bij Koliek.
Uitwendig kun je de zaden licht kneuzen en als omslag gebruiken bij pijnlijke spieren en reuma.
En verhelpt aambeien.
Koriander is antiseptisch en als je je eieren en kip hiermee insmeert is het vrij van salmonella.
In combinatie met honing is het goed voor de keel.
Het word heel veel in recepten verwerkt vanwege de smaak. Vooral in de oosterse keuken.
Éénjarig. Heeft witte bloemetjes.
Wordt 30 tot 70cm hoog.
Het blad ruikt sterk aromatisch.
Half schaduw tot zon.
Humusrijke, rulle, kalkhoudend en zanderige grond.
Veel water en voeding geven.
Bladwantsen.
Zaaien in het voorjaar.
In augustus tot september.
Bladeren en zaden.
Aftreksel 1 theelepel gekneusd zaad toevoegen aan 250 ml kokend water en 5 minuten laten trekken.
Flatulentie
Spierpijn.
Reuma.
Spijsvertering.
Eetlust bevorderend
Diarree.
Pijnlijke gewrichten / reuma.
Antiseptisch
Schimmelwerend
Ontstekingsremmend.
Keelpijn in combinatie met honing.
Aambeien.
Voedselvergiftiging.
Koliek.
Kruid gevogelte ermee.
Voeg toe aan salades.
Smaakmaker in peperkoek en likeuren.
Ook lekker door bietjes.
Ook heerlijk in sauzen.
Vooral in de oosterse keuken erg geliefd.
3-10% alpha-pineen, 1-1,5% mycreen, tot 5% limoneen, 2-7% gamma-terpineen, 65-78% linalool, 1-3,5% geranyl-acetaat, tot 2% geraniol.
verstuiven, bad, massage, inname.
Loslaten, kracht.
conservatisme, vastzitten in het verleden.
Geen bekend.
Koriander
Coriandrum Sativum