Kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Daarom ook niet gebruiken bij zwangerscahp. Ook niet gebruiken bij nierziekten of als u hartmedicatie Digoxine gebruikt.
Het hoofdbestandeel van zoethout is glycyrrhizine en is 50 keer zoeter dan suiker en wordt al duizenden jaren gewaardeerd. Het grote voordeel van zoethout is dat het goed is voor de tanden, ondanks dat het zoet is. Kauwen op zoethout is te vergelijken met tandenpoetsen. Dit geld niet voor het eten van drop, want daar zitten andere bestandelen bij. De Egyptenaren deden zoethout in begrafeniskruiken en er werd zoethout gevonden in de grafkamer van Toetanchamon. De Chinezen geloofden dat zoethout zorgde voor lang leven en kracht. De Romeise soldaten kauwde op het slagveld op zoethout, net als Napoleon. Zij geloofden dat zoethout kalmerend werkte. Met zoethout kun je kleding geel verven. Pas in de 15e eeuw kwam zoethout naar Europa waar het gebruikt werd tegen hoesten, infecties en spijsverteringsproblemen. In 1760 voegde George Dunhill (een apotheker uit Groot-Brittanië) suiker en bloem toe aan een zoethoutaftreksel en zo ontstond drop. Nog steeds word drop van deze plant gemaakt. Het werkt ontstekingremmend en word gebruikt bij onregelmatige menstruatie. 14 dagen voor de menstruatie ingenomen kan het de afrbaak van progesteron onderdrukken en depressiviteit, suikerzucht, vonchtophoping en pijnlijke borsten in de menstruatieperiode tegen gaan. Zoethout helpt tegen de ziekte van Addison, omdat glycyrrhizine een vergelijkbaar effect heeft als het bijnierschorshormoon aldosteron. Er is een oestrogeenachtige werking waargenomen, waardoor dit ook een goed middel is tegen overgangsklachten. Zoethout heeft een ontgiftende werking op de lever. En heeft een sterk geneeskrachtig effect op het maagslijmvlies. De plant word zo’n 120 cm hoog. Het is een meerjarige plant dat van oorsprong uit Zuid-Europa en Zuidwest-Azië komt. De onderkant van de bladeren is harsachtig en plakkerig. In de nazomer bloeien violette en witte vlinderbloemen in korte rechtopstaande aren. In de volle zon. In rulle, zanderige en diepe grond Grond gelijkmatig vochtig houden en veel voeding geven. Zaaien in het voorjaar, worteldeling in de herfst, stekken van uitlopers in het voorjaar of herfst. De wortels en uitlopers van de 3 tot 4 jarige plant in de vroege herfst en laten drogen. Wortels. Ontstekingsremmer. Onregelmatige menstruatie. Menstruatieklachten. Ziekte van Addison. Overgangsklachten/ menopauze. Ontgift de lever. Maagslijmvlies, maagzweer Slijmoplossend. Verminderd hoesten als je het als thee drinkt. Spijsverteringsklachten. Hoest. Tanden. Gedroogde wortels kunnen worden gegeten. Als thee. De wortels worden gekookt voor het extraheren van snoep.
home inhoudsopgave inhoudsopgave op  klacht of werking etherische olie paddenstoelen DIY Check ook de paddenstoelen pagina’s