Er zijn dus meer insecten die goed zijn voor je plant dan slecht. Deze helpen de planten bestuiven en plaagdieren verwijderen. Er zijn best veel insecten waarvan

de larven dierlijk eiwit nodig heeft om te overleven. En laten deze dierlijke eiwitten nu precies je bladluizen, trips, mijten en rupsen zijn die in jouw tuin zitten.

Zweefvlieglarven eten alleen al 300 bladluizen voor ze ontpoppen. Ook de galmuglarve en gaasvlieglarve hebben veel bladluizen nodig om te ontpoppen.En wat dacht je van de wesp? Lieveheersbeestje en loopkevers eten als volwassene en larve graag bladluizen. Spinnen jagen op insecten en libellelarven eten insecten en waterdiertjes. ***Een fout die ikzelf ooit gemaakt heb toen ik waterpest uit mijn vijver haalde en in mijn aquarium deed. Het kan heel goed, maar check voor die tijd alle takjes op libellelarven. Dit had ik niet goed genoeg gedaan en binnen mum van tijd waren alle guppen opgegeten. Dus haal bij voorkeur geen plantjes uit je vijver in een tijd dat er libellelarven zijn. Ik doe dit eigenlijk ook, omdat ik het zonde vind om het teveel aan waterpest uit mijn vijver tehalen en weg te gooien en dan naar de winkel gaan en geld uit te geven aan zuurstofplantjes die mijn muskusschildpad binnen een week opeet. Mijn aquarium heeft minimaal 5 van die bosjes nodig. Dus zonde van de waterpest die ik weggooi en zonde van mijn geld. Ik heb nu al jaren gratis plantjes in mijn aquarium en de vissen vinden het erg fijn om te schuilen tegen de schildpad en hun jongen erin te krijgen.*** Een andere soort hulp in je tuin is de parasiterende sluipwesp. Deze legt eitjes in een rups of bladluis en het jong eet van binnenuit de prooi op. Als je dus je tuin op een natuurlijke manier wilt bestuiven zul je de prooidieren moeten laten zitten. En sommige dieren komen juist op bloemen af dus maak een mooie mix tuin. Let erop voor de aanschaf van deze planten met bloemen. Sommige bloemen geven geen nectar af en zijn dus niet interessant voor insecten. Plant ook bloemen en planten die zaad geven, zodat er altijd wat te eten is in de tuin. Kleine insecten houden van schermbloemen. En margrietachtige bloemen hebben veel nectar en stuifmeel. Zet dus een mooie mix in je tuin en vooral de inheems soorten zullen veel insecten aantrekken. Daarbij is het heel goed voor je bodem. Het blijft sterk en gezond. Je kan ook insecten lokken door een stukje karton in te smeren met een papje van gist, honing en melkpoeder en die tussen de planten te hangen. Verder is het goed om schuilplaatsen te creeeren voor de insecten. Zorg voor hagen, houtstapels, gestapelt steen en laat afgevallen bladeren liggen. Je kan ook insektenhotels plaatsen. Tuinier niet te netjes, vooral winterklaar maken van je tuin is funest. Veel insecten gebruiken namelijk de afgestorven takken en bladeren als overlevingsplek voor de winter.

Amfibieën en reptielen.

Padden, kikkers en salanders jagen ‘s nachts op slakken, spinnen en insecten. Geef ze dus een plekje om overdag in te schuilen en om in te overwinteren. Padden graven zich graag in en kikkers maak je enorm blij met een vijver, salamanders leven ook graag in het water en komen zomers op het droge. note:Een veel gemaakte fout die men maakt is om in de zomer de vogels niet te voeren. Ook dan kan het zijn dat er weinig voer is. Zoals je ziet op een paar foto’s eten vogels zaadjes die ik geplaatst heb. De zomer was warm en droog en de insecten verdwenen. Daardoor konden ze geen voer meer vinden.Voor hen is een droge zomer net zo erg als een strenge winter. Vogels Ze kunnen vervelend zijn, maar ook zij zijn goed voor je tuin. Vooral als ze in het voorjaar voer zoeken voor de jongen. Deze hebben veel dierlijk eiwit nodig en die krijgen ze in de vorm van insektjes, spinnetje, larven en rupsjes. Als je dus het hele jaar voor voedsel zorgt in de tuin dan hou je ze in de tuin. Vooral pinda’s zijn goed voor extra vitamine E. Als je ook voor stenen in je tuin zorgt zullen spreeuwen en merels in je tuin komen om de slakkenhuisjes te kraken. Roodsborstjes, winterkoninkjes, zwaluwen, spechten en mussen zijn ook insecteneters. Heb je meer ruimte dan kun je ook kippen in je tuin zetten, maar ze kunnen een enorme ravage aanrichten in je tuin. Dus let daar wel op of je dat wilt. Woon je meer landelijk of heb je een grote tuin dan kun je ook een uilenkastje plaatsen. Uilen eten graag muizen. Nuttige zoogdieren in je tuin. Vleermuizen eten veel insecten. Deze schuilen graag in hoge bomen of vleermuiskastjes. Een andere nachtelijke jager is de egel. Ze eten graag slakken,en aardrupsen.. Egels hebben een vrij grote leefruimte dus zorg ervoor dat ze je tuin in en uit kunnen. Een ander nuttig dier is de spitsmuis. Het heeft eigenlijk een verkeerde naam, want het is helemaal geen knaagdier. Het is een echte vleeseter. Het eet graag pissebedden, wormen en spinnen. Dus zie je een spitsmuis dan mag je juist blij zijn deze in je tuin te hebben.
De foto’s op deze pagina heb ik gemaakt in mijn eigen voor- en achtertuin.  Als je ervoor zorgt dat een tuin zo natuurlijk mogelijk is dan komen de dieren vanzelf.
Spechten, eksters en vlaamse gaaien zijn gek op pinda’s en hazelnoten.
Zorg het hele jaar voor voer en de vogels blijven en komen zelfs met hun jongen.
nestje met winterkoninkjes
Dit kauwenjong zit rustig naast een broedende houtduif
Ze zijn ook gek op de waterval hele jaar door drinken en badderen.
De informatie over plaagdieren heb ik uit het boek: Plaagdieren Boek van Suze Peters en Lotte Stekelenburg
Nuttige Dieren
Vind Je Kruid