Schade door knagen, diefstal van je oogst, Stankoverlast en vervuiling door uitwerpselen Ziekte verspreiders.
Ratten zijn al eeuwen in de buurt van de mens te vinden. Onze riolen zijn perfecte schuilplaatsen en ons afval makkelijk voer om te krijgen. Je ziet ze zelden, maar hun knaagsporen, keutels en holen verraden ze. Vroeger was het ook een ziekteverspreider onder de mensen, maar met onze verbeterde hygiëne maatregelen komt dit nog amper voor. In ontwikkelingslanden komt dit helaas nog wel voor. Toch hebben ze ook nut. Ze zijn afval opruimers. Ze eten alles wat er gegeten kan worden. In de natuur verspreiden ze dan meteen de zaden, schimmels en stuifmeel van de planten en paddestoelen en zelf zijn ze het voedsel van roofdieren. In Nederland komen 2 soorten ratten voor de bruine rat en de zwarte rat. De bruine rat kun je ook vinden in het water aangezien ze gek zijn op water. De zwarte rat houd niet van water en vind je vaker in huizen en op hoge plekken. De zwarte rat is een zeldzaam wordend soort. Ze zijn heel schuw en komen pas snachts uit hun holen. Een rat krijgt gauw 7 jongen te gelijk en kn dus een echte plaag gaan vormen. Wonen er teveel ratten op 1 gebied dan vind er massmigratie plaats. Ze komen dan allemaal bij elkaar in zwermen en gaan op zoek naar een ander plaats. Een fenomeen dat je dan kan zien is de ratten koning Dan verstrengelen ratten hun staarten in een ontwarbare knoop waardoor ze van de honger zullen sterven. Ratten worden over de hele wereld gegeten. In het orginele Paëla recept zat rattenvlees, maar is nu vervangen door konijn of vis. De Islam ziet de rat als onrien en mag niet gegeten worden. Bestrijding Zorg ervoor dat ze niet bij je eten kunnen. Bewaar het in stenen potten of metale blikken. Ze eten door plastic heen. Als je een composthoop hebt gooi er dan geen gekookt eten of zuivel op. Ratten komen ook af op vogelvoer of eten mee van het voedsel van je huisdier. Dus zorg ervoor dat je altijd net genoeg neergooit dat meteen word gegeten. Ik gooi vaak in de winter vogelvoer op de tuintafel. Door de gladde poten kunnen muizen en ratten niet omhoog klimmen. Hersthoornoie stinkt enorm voor een rat en zal ze op afstand houden. Ratten hebben ook een hekel aan pepermuntgeur. Dus je kan pepermuntolie gebruiken om ze weg te houden Wil je toch een val zetten, zet deze dan met handschoenen aan, want je geur zullen ze ruiken aan de val. Ze zijn gek op pindakaas. Als je een vangkooi gebruikt en ze ergens anders wilt uitzetten zorg er dan voor dat het ver genoeg weg is anders vinden ze hun plek naar huis zo weer terug.
Plaagdier: jongen en volwassene Dieet: Alles eter Seizoen: hele jaar Aanpak: Natuurlijk vijanden aantrekken of een kat nemen. Houden niet van pepermuntgeur.
Schade door knagen, diefstal van je oogst, Stankoverlast en vervuiling door uitwerpselen Ziekte verspreiders.
Muizen
Eigen foto
Eigen foto
Ratten
Aanpakken
Plaagdier: jongen en volwassenen Dieet: alleseters Seizoen: hele jaar Aanpak: vallen en voedsel goed verpakken en opbergen