Na al je liefde, toewijding en harde werken wil je natuurlijk de kruiden gaan gebruiken. Ook wil je ze lang goed kunnen houden. Hier beschrijf ik een aantal methodes. Drogen: Veel kruiden kunnen worden gedroogd. Bind de vers geoogste takken bij elkaar en hang het ondersteboven op. Het is belangrijk dat de plaats waar je het hangt warm en droog is. Zodra de bladeren broos zijn en je het kan verpulveren tussen je vingers kun je het in een pot doen om te bewaren. Invriezen: Als je veel verse kruiden hebt kun je die ook invriezen. Zo heb ik verse peper in de vriezer en kan ik altijd dit pakken voor gerechten. Leg het er nooit los in de vriezer, maar in een afgesloten bakje. Pekelen: Dit is een andere manier om je kruiden te bewaren. Je snijd je verse kruiden fijn en leg een laagje op de bodem van de pot. Strooi daarop een laag keukenzout en dan weer een laag kruiden net zolang tot de pot gevuld is. Het zout zal de vocht uit de kruiden trekken en na twee weken kun je dit kruidenzout gebruiken. Azijn en olie: Dit zijn goede conserveer middelen om de aroma’s van je kruid te conserveren. Leg de kruiden in de olie of azijn en na een paar weken filter je dit en vang je de azijn of olie op. De aroma’s zitten nu in de olie of azijn. Je het kruid er ook in laten als decoratie. Kruidenkussens: Je kan lege kussenhoezen vullen met kruiden en zo lekkere geurige kussens hebben. Met de beweging van je hoofd zullen er steeds weer aroma’s vrij komen. Mix niet teveel soorten anders wordt het teveel aroma door elkaar. Potpourri: Gedroogde bloemen en bladeren van verschillende kruiden in een schaaltje of gazenzakje. Gedroogde kruiden kun je beperkt gebruiken. Niet langer dan een jaar. Controleer voor gebruik. Er kan een schimmel inzitten. Hoe droger je het bewaart hoe langer je ze kan bewaren. Als ze zijn aangetast mag je ze niet meer gebruiken om misselijkheid of diarree te voorkomen. Kruidenthee: Veel kruiden kun je drinken als een thee. Probeer zelf uit welk mengsel je het lekkerste vind. Tinctuur: Kruidentinctuur maak je door grof gesneden bladeren of wortels in te leggen in alcohol. Voor het recept zie mijn DIY tincturen.
Conserveren en
Gebruiken