Ajowan komt voornamelijk uit India, maar word ook gekweekt in Egypte, Iran en Afghanistan.
Vooral het zaad word gebruikt. In India gebruiken ze dit kruid bij cholera.
Dit kruid heeft een scherpe tijmsmaak. Daarom word het ook weleens vervangen door tijm in een gerecht.
In de Indische keuken gebruikt men Ajowan in hun currypoeders. Het heeft een zeer scherpe smaak.
De plant staat ook bekend onder de naam Bischopskruid.
Ajowan word ook gebruikt in de parfum industrie.
Ajowan is een éénjarige schermbloemige plant,
Bloeit tussen juli en augustus.
De plant is hermafrodiet dit betekend dat het zichelf kan bevruchten.
Het heeft heldrgroene bladeren en een lange recht steel. En word 50 tot 90cm hoog
Zonnig.
Zaaien in het voorjaar.
Plant kan zichzelf voortplanten.
De zaden kun je oogsten in september/ oktober als ze bruin zijn.
Zaden of hele plant.
immuunsysteem
ontsmettend vooral bij darmproblemen.
antiviraal.
bronchitis.
braken.
cholera.
diarree.
afrodisiacum.
dermatos.
kiemdodend.
spasmen.
artritis
reuma
hoesten
astma
slijmvoorming
schimmelinfectie
virale infectie
parasieten
wratten
In curry gerechten.
De olie word gewonnen door waterdampdistilatie van de gedroogde zaden of de bloeiende plant.
39-50% gamma-terpineen, 10-22% paracymeen, 28-40% carvacrol.
inname, massag en bad.
Het is een zeer branderige olie: niet toepassen op een beschadigde huid. maximum concentratie in een massage-olie of badolie: 1,5%
Niet puur gebruiken.
*Verkoudheid: doe een paar drupels in een schaal water om te dampen.
*Doe wat druppels in een aromabrander voor zuivere lucht
*Astma of bronchitis: een paar druppels in een aromabrander of op een tisseu/ (let op dat het een scherpe lucht is)
*Spierkramp 10- 15 druppels in een 50 ml basisolie.(olijfolie, amandelolie etc) en masseer de spierne hiermee in.
*Winterhanden/voeten: 100ml sesamolie met 50druppels ajowanolie.
De olie kun je goed mengen met: Bergamot, citroen, limoen, litsea, lemongras, melisse, pompelmoes, teatree en tijm.
Ajowan
Trachyspermum Ammi