Er zijn ook een aantal planten waar je voor moet uitkijken. Sommigen zijn zo zwaar vergiftig dat je er dood aan kan gaan.
Als je dus twijfelt of een plant goed is of niet. Laat het dan staan, want voorkomen is beter dan genezen.
Blauwe Monnikskap: Aconitum Napellus: 3gram van deze plant kan al een volwassene doden. Het groeit voornamelijk in de Alpen,maar komt in heel Europa voor. Gif: Wortels, bladeren en bloemen. Werking: Het werkt op de cellen van het hart en zenuwmembramen. Symptomen: Na 10-20 minuten na het eten ervan treedt een brandend en kriebelend gevoel op in de mond, vingers en tenen. Daarna ook de huid gevolgt dor hevige transpiratie, rillerigheid. Later een typisch doof en ijskoud gevoel en ongevoelig voor pijn. Bij ernstige vergiftiging gaan de klachten over in ademnood en hartstilstand waarna de dood intreed. De persoon blijft bij bewustzijn. Behandeling: Zo snel mogelijk braken, of een maagpsoeling. Direct naar het ziekenhuis.
Taxus: Taxus Baccata: Groeit overal in Europa, vooral in de Alpen, naald- en loofbossen. Vaak als sierstruik in tuinen en kerkhoven. Gif: Zit in alle delen van de plant, behalve in het zoetsmakende vruchtvlees van de schijnvrucht. Vooral bij kinderen dodelijk. Dit komt niet door het eten van de vrucht, want de giftige zaden in de vrucht verlaten het lichaam in zijn geheel, maar door het eten van de naalden en takken. Het gif is ook voor dieren gevaarlijk. Werking: Het prikkelt en blokkeert het centraalzenuwstelsel. Vooral de admehaling, het werkt heftig op het hart. Symptomen: Na 1-2uur wordt men misselijk, gaat braken en heeft buikpijn. Dan krijgt men hartritmestoornissen en ademhalings- problemen. ook beschadigd de lever en de nieren en krijgt men krampaanvallen. Door hartverlamming zal men overlijden. Behandeling: Arts waarschuwen. Actieve kool toedienen en hartbewaking.
Zevenboom:Juniperus Sabina: Dit is eem Alpenplant in het gebergte van Midden- en Zuid-Europa. En als sierplant in tuinen. Gif: Olie in de plant. Symptomen: Ernstige huid irritatie met necrose tot in de diepere huidlagen. Inwendig :misselijkheid , braken, gasto-entrtitis met hevige bloederige diarree, beschadiging van de nieren, krampen en verlamming. Behandeling: Arts raadplegen. Bij eten braken opwekken of een maagspoeling van actieve kool.
Oosterse levensboom: Thuja Orientalis: Het is een boom dat wel 10m hoog kan worden, met schubvormige bladeren. In Europa worden ze aangeplant als haag in tuinen en parken. Gif: De olie van de plant. Symptomen: Huidirritatie en als het inwendig komt ernstige irritatie van de maag en darmen, krampen, lever- en nierbeschadiging. Behandeling: Arts raadplegen. Huidirritatie kan behandeld worden met zalf, Inwendig braak opwekken of maagspeolen met actieve kool, Verder symptoom behandeling.