Ik kwam dit boek tegen in mijn favoriete boekhandel en moest het meenemen voor deze site. Het boek kost in de winkel €25,- voor degene die het boek ook willen kopen. Ik verdien niks aan het promoten van dit boek, maar aangezien ik tekst uit dit boek haal en er copyright op zit ben ik sowieso verplicht dit boek te melden als bron. In deze tijd dat alles ineens heel veel duurder is geworden en onze salarissen niet mee zijn gegroeid zoeken mensen naar alternatieven. En als je al amper geld hebt om eten te kopen heb je zeker geen €25,- voor een boek. Ik ga hier uiteraard niet het hele boek overtikken, maar zal wat tips overnemen om je eigen moestuintje te kunnen maken ook als je alleen maar een balkon ter beschikking hebt. Ook willen mensen steeds vaker weten waar hun eten vandaan komt en of het wel zo biologisch is zoals de super je verteld. Mijn man is internationaal vrachtwagen chauffeur en door hem ben ik erachter gekomen dat groente gelabelt uit Nederlandn niet perse uit Nedelrnad hoeft te komen. Zo had hij laatst een vracht sperziebonen overnomen van een collega. Deze collega had de sperziebonen uit Marocco gehaald en bij de Spaans Franse grens nam mijn man het vrachtje over om naar Nederland te vervoeren. Tot zijn verbazing zag hij dat op de labels : herkomst uit Nederland op geschreven stond. Deze bonen kwamen uit Marocco. En er komen steeds meer van dit soort berichten in het nieuws. Daarom gaan steeds meer mensen zelf verbouwen of halen het direkt bij de boer zelf. Dit kan nog steeds, je bent niet verplicht naar de winkel te gaan. De locale boer verkoopt ook gewoon zelf. En goedkoper dan de super. Het nadeel is dat je voor een complete maaltijd langs meerdere boeren moet, maar als je dit gewoon eens in de zoveel tijd doet dan kun je ook invriezen. Bij de boer is het zo vers dat invriezen goed kan.
Jelle Medema
Saskia Naber
De makkelijke
Moestuin 2.0